O klube

Novodobá história nášho klubu sa začala písať v roku 1993, hneď potom, ako v Dolnom Kubíne vznikla prvá umelá ľadová plocha na Orave (toho času ešte nekrytá). Pár nadšencov vtedy neformálne založilo Mestský hokejový klub Dolný Kubín. Bez prostriedkov, bez kontaktov, bez výstroja. Vlastne im chýbalo všetko, okrem chuti a energie. Špecifikom nášho klubu na území mesta Dolný Kubín bolo, že sme začali ako prvý systematicky pracovať s mládežou. Formálne bol náš klub zaregistrovaný na Ministerstve vnútra dňa 1. februára 1994. Následne vznikla dodnes trvajúca a dôležitá spolupráca nášho klubu so Základnou školou Martina Kukučína, vďaka ktorej boli zriadené športové hokejové triedy. 

Uvedomovali sme si, že musíme niekoľko dlhých rokov počkať, kým si z našich prvých malých hokejistov vychováme vlastných domácich hráčov pre seniorské mužstvo. Seniorský hokej sme však chceli hrať hneď, pretože bol pre divákov najatraktívnejší, a preto sme prvé roky zostavovali A-mužstvo z cudzích hráčov, čo sa ukázalo ako veľká zábava. Do Dolného Kubína sme pritiahli vyslúžilých hráčov najmä z Liptovského Mikuláša alebo Martina, či iných extraligových klubov, ktorí už vrcholový hokej nehrali, no pre nás boli stále veľmi platní. Tak sa stalo, že za náš klub v deväťdesiatych rokoch (najmä v druhej lige) nastupovali bývalí skvelí extraligisti doplnení juniormi alebo vysokoškolákmi z tradičných hokejových miest. Tí predvádzali vynikajúci hokej, čoho výsledkom boli divácke návštevy prevyšujúce tisíc ľudí na zápas.

Zaujímavosťou je, že naše seniorské mužstvo v roku 1996 vystupovalo pod názvom HC OFZ Dolný Kubín - Pucov. OFZ je skratka Oravských ferozliatinárskych závodov, ktoré boli a sú veľkým podporovateľom hokeja v našom meste a Pucov je veľmi malá, ale hádam najhokejovejšia dedina na Orave. Partia nadšencov z Pucova bola v počiatkoch veľmi aktívna pri podpore nášho klubu. Keďže klub v začiatkoch vlastných odchovancov nemal, uzavrel v spolupráci s mestom Dolný Kubín dohodu s Vojenským útvarom č. 1540 (vtedy pôsobiacim v Dolnom Kubíne) o založení telovýchovnej jednoty. A tak sme v druhej lige nastupovali pod názvom MHC OFZ VTJ Dolný Kubín (Mestský hokejový club Oravské ferozliatinárske závody Vojenská telovýchovná jednota Dolný Kubín). Spolupráca s vojakmi bola obrovskou vzpruhou, keďže sme do Kubína takto dostali kvalitných hokejistov (vojakov brancov), ktorí v našom meste absolvovali povinnú základnú vojenskú službu. Jedným z vojakov, ktorý sa takto do nášho mesta dostal a nakoniec sa tu aj usadil je Miroslav Dráb, dlhoročný predseda výkonného výboru klubu a v súčasnosti aj člen výkonného výboru SZĽH. Časom armáda SR vojenský útvar v Dolnom Kubíne úplne zrušila, a tak skončila aj krásna éra vojenskej telovýchovnej jednoty. Boli sme však už pripravení, lebo do prvého mužstva sa už pomaly začali dostávať naši vlastní odchovanci, ktorí sa presadili nielen v domácom prostredí. V rokoch  2007 až 2011 sme potom nastupovali aj v 1. hokejovej lige, kde sme sa v sezóne 2008/2009 umiestnili na 5. mieste.

 

Naši odchovanci:

Andrej Košarišťan – HC Košice, Tipos extraliga;

Martin RéwayEHC Freiburg, DEL 2, Nemecko;

Dominik Jendroľ – HC 21 Prešov, Tipos extraliga;

Kevin Jendroľ – HC 21 Prešov, Tipos extraliga;

Tomáš Rusina – HC Epinal, 1. liga, Francúzsko;

Marek Vankúš – Asiago Hockey, nadnárodná ICE Hockey League;

Jozef Foltín – HC Pergine, IHL, Taliansko;

Michal Juščák – HK Martin, Slovenská hokejová liga (1. liga);

Radovan Gabri – MŠK Žiar nad Hronom, Slovenská hokejová liga (1.liga);

Matej Kraut – MŠK Žiar nad Hronom, Slovenská hokejová liga (1.liga);

Ľubomír Hojo – HK Brezno, Slovenská hokejová liga (1.liga) / HC 05 Banská Bystrica, Tipos extraliga;

Babik Boris – USA;

Jozef Žilinec – USA. 

 

Špecifikom, ktorým sa náš klub právom pýši, je parahokej, ktorý v MHK Dolný Kubín zastrešujeme ako jediný na Slovensku. Parahokej na Slovensku položil svoje základy práve na zimnom štadióne v Dolnom Kubín, kde túto myšlienku ako prvý zapálil Peter Štít, neskorší kapitán slovenskej para hokejovej reprezentácie. Neskôr sa k nemu pridávali ďalší hráči a trénersky sa ich ujal Miroslav Dráb. Zimný štadión v Dolnom Kubíne prešiel špeciálnou rekonštrukciou a stal sa základňou pre paralympijský šport, kde hendikepovaní športovci absolvujú hlavnú časť celoročnej prípravy. V sezóne 2015/2016 vystupoval dolnokubínsky para hokejový klub pod názvom BENCONT v českej sledge-hokejovej lige - mužstvo sa umiestnilo na konečnom 5. mieste. Najväčším úspechom para hokeja je účasť na zimných paralympijských hrách 2022 v Pekingu. Okrem toho para hokejisti dosiahli aj iné úspechy akými boli účasť na Majstrovstvách sveta 2021 A-kategórie, 2. miesto v kvalifikácii o ZPH 2022, 2. miesto na MS 2019 B-kategórie, 3. miesto na MS 2015 B-kategórie a MS 2016 B-kategórie. Parahokej dáva nášmu klubu úplne iný rozmer, pretože nás všetkých učí mnohým veciam, ktoré presahujú šport samotný.

Náš klub podporovalo a podporuje obrovské množstvo menších či väčších firiem, bez ktorých by hokej v Dolnom Kubíne nebol možný. Kľúčovým partnerom nášho klubu je mesto Dolný Kubín, ktoré v roku 1993 vybudovalo umelú ľadovú plochu, ktorú neskôr v roku 1996 prekrylo a dodnes sa stará o prevádzku zimného štadióna. Zo súkromných partnerov treba spomenúť hlavných ťahúňov, bez ktorých podpory by hokej v Dolnom Kubíne nebol možný - boli alebo sú to firmy Oravské ferozliatinárske závody, Pekárne a cukrárne Rusina a firma Autocar - ťažné zariadenia.